pirmdiena, 2012. gada 17. septembris

Ābolu strūdele!

Piektdien devos uz grāmatnīcu ar pilnīgi skaidru nodomu - nopirkt jauno "IEVAS" kūku grāmatu. Ņemot vērā, ka no māmiņas esmu dabujusi pat Ievas lasītāja karti, ar kuru grāmata ir par 20% lētāka, būtu grēks neizmantot šādu visādā ziņā kārdinošu piedāvājumu. Pirmajā grāmatnīcā gan mani sagaidīja vilšanās. Lai gan grāmata bija, atlaidi negribēja dot un Ievas karti neņēma pretī. Sacēlu spuras un lepni izgāju ārā. Kopā ar vīru devāmies uz Zvaigzne ABC, kurā veiksmīgi viss norisinājās kā reklāmā solīts. Tad nu vakarā abi pēc kārtas šķirstījām skaisto bilžu grāmatu, lai noskatītu pirmo garšīgo kārumu. Vīrs izvēlējās ābolu strūdeli, iebakstīja ar pirkstu bildē un teica:  "šito sen neesi cepusi". Kad jau tad jau, rudens un ābolu laiks pilnā sparā, tā sakot - kad tad, ja ne tagad. Ieteikumi attiecībā uz pašu recepti - ēdiet karstu kopā ar saldējumu. Pārbaudīts un atzīts!

SASTĀVDAĻAS!
250 g milti
3 ēdamkarotes mīksta sviesta
2 olu dzeltenumi
1/2 glāze silta ūdens
1 ola

1 kg skābenu ābolu
100 g baltmaizes mīkstuma
1 citrons
rieksti un rozīnes pēc izvēles
100 g cukura
100 g  bieza skābā krējuma
1 tējkarote kanēļa


Miltus izsijā.

                   Vidū iztaisa bedrīti, kurā liek 2 ēdamkarotes sviesta un olu dzeltenumus.

           Sāk mīcīt, pakāpeniski pievienojot ūdeni.

      Samīca viendabīgā masā, ietin pārtikas plēvē un liek uz pusstundu ledusskapī.

                                           Nomizo ābolus un sagriež šķēlītēs.

                                           Izspiež no citrona sulu un pārlej pār āboliem.

                                                                               Pievieno riekstus un rozīnes un visu samaisa.


 Baltmaizes mīkstumu sadrupina un 1 ēdamkarotē sviesta apcep uz pannas.


 Uz galda izklāj cepampapīru, pārkaisa ar miltiem. Mīklu vairākas reizes spēcīgi triec pret galda virsmu, tā teikt pamatīgi izdauza.

                                                          Izrullē tik, cik plāni var.

                                                                                         Pārziež ar skābo krējumu.

                                                               Vispirms liek baltmaizi, tad pa virsu ābolu masu.

 Mīklu pārloca pār āboliem, sānus aiztaisa ciet un apgriež ar savienojuma vietu uz leju.

                                      Apsmērē ar olu. Liek cepeškrāsnī  200 grādos cepties apmēram 40 minūtes.


Ieteiktu vēl apakšējo cepampapīru apsmērēt ar sviestu pirms likšanas cepeškrāsnī, man drusku pielipa un kamēr karsts bija grūti dabūt to papīru nost.


Te jau kopā ar saldējumu - auksts un karsts reizē - kā pats rudens:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru